Tens som smertelindring ved fødsler

Til vordende mødre

TENS – Transkutan Elektrisk Nerve Stimulering – som smertelindring ved fødsler.

TENS er i mange år blevet brugt som behandling ved forskellige smertetilstande på blandt andet sygehuse, smerte- og fysioterapi-klinikker og af private (efter anvisning fra fysioterapeut).
Gennem de sidste 30 år er TENS i højere og højere grad blevet brugt som smertestillelse ved fødsler (her er Sverige, Storbritannien og Tyskland blandt foregangslandene).
Der er mange fordele ved at bruge TENS som smertestillelse ved fødsel:

  • TENS påvirker hverken barnet eller ve-arbejde
  • TENS virker ikke sløvende
  • Du kan starte behandlingen hjemme
  • Du kan røre dig frit rundt under stimuleringen
  • Du regulerer selv stimuleringen – du kan øge stimuleringen efterhånden som veerne tiltager og således opnå bedre smertestillende effekt
  • TENS mindsker behovet for anden smertestillelse

TENS apparater sender en svag strøm mellem 1 eller 2 par elektroder. Elektrode-parrene placeres sædvanligvis på hver side af rygsøjlen ud for, hvor nerverne udspringer til de organer, man ønsker at smertedæmpe. Hos den fødende er det livmoderen og bækkenbunden. Den svage strøm, som giver en stærkt snurrende og pirrende fornemmelse, blokerer for en del smerteimpulser, så disse ikke kan komme via rygmarven op til hjernen og dér registreres som smerte.

Tegning af gravid dame der har elektroder på ryggen

 

Med det til fødsler special designede TENS apparat, “CEFAR FEMINA” kan der indstilles en svag og en kraftigere stimulering. Man skifter nemt mellem disse to gennem et tryk på en lille hånd-omskifter tilsluttet TENS-apparatet, der fx kan ligge i en lomme.

Under veerne bruges den kraftigere stimulering og mellem veerne den svage. TENS stimulering er frem for alt god til at dæmpe rygsmerterne under udvidelses-perioden.

Det er vigtigt at man inden fødslen er helt fortrolig med, hvorledes TENS apparatet fungerer, hvor elektroderne skal placeres og hvordan stimuleringen føles, gerne ved at have trænet med apparatet i hjemmet i god tid inden fødslen.

CEFAR FEMINA

TENS er nemt at bruge, når man anvender selvklæbende elektroder. De kan hurtigt tages på og af, hvis man fx ønsker et afslappende bad.

TENS dæmper smerterne, men giver ikke 100% smertestillelse, hvorfor TENS stimuleringen skal kombineres med en god vejrtrækningsteknik. TENS udelukker ikke brugen af anden smertestillelse ved behov.

TENS som smertestillelse passer ikke til alle, men skulle du være interesseret i at vide mere om TENS og eventuelt bruge det ved fødslen, skal du tale med din jordemoder.

Har du ikke adgang til et TENS apparat, kan det lejes direkte hos NMK import, klik her!

Du er også velkommen til at kontakte Karin på tlf. 44 66 14 28 eller e-mail, hvis du har spørgsmål.

Vil du vide mere om hvordan TENS virker? Læs om det på vores side.

Læs mere

Vil du gerne vide mere om CEFAR FEMINA apparatet, så kan du læse om det på vores side.

Læs mere