Om TENS

TENS (Transkutan Elektrisk Nerve Stimulering) er i mange år blevet brugt som behandling ved forskellige smertetilstande på blandt andet sygehuse, smerte- og fysioterapiklinikker og af private (efter anvisning fra fysioterapeut).

TENS er det bivirkningsfrie alternativ til tabletter ved tilfældig eller permanent smerte.

Smerte er kroppens advarselssignal ved pludselig sygdom eller skade. Ved langvarig smertetilstand opfylder smerten ikke længere nogen funktion, men kan trods dette være så intens at den forhindrer et normalt liv. Ved akut skade eller sygdom kan smerten ofte lindres vha. tabletter. Ved langvarig smerte har tabletter ofte dårligere effekt – og en række uønskede bivirkninger.

TENS er et alternativ til tabletter, som i de ca. 50 år det har været brugt ikke vist nogen bivirkninger.

TENS er frem for alt effektiv vid smerter i leder, skelet, muskler, hud, viscerale eller i nervesystemet, dvs. både nociseptive og neurogene (nervesmerter). Behandling med TENS har også vist sig give smertelindring og forbedret sårheling ved nedsat perifer cirkulation samt er effektive ved behandling af kvalme. Det kan måske være nok med TENS som eneste behandling men kan også vare et komplement til anden farmakologisk og/eller fysisk behandling.

 

Hvordan virker det?

Kroppen har egne systemer til at lindre smerte. TENS arbejder sammen med disse systemer og forstærker dem. TENS virker ved at sende en svag strøm gennem huden på det sted, hvor smerten mærkes. Behandlingen kan ske med højfrekvent eller lavfrekvent impuls.

Den højfrekvente stimulerer berøringsnerverne og impulserne fra disse blokerer helt eller delvis for smertenimpulserne, impulerne når ikke op til hjernen for at registreres som smerte. Det er det samme som sker, når man masserer, stryger med hånden over eller blæser på et smertende område, men TENS er meget mere effektive smertelindring, fordi menneskets hjerne prioriterer dette signal højere end smerteregistreringen, opleves det somom smerten forsvinder.

Den lavfrekvente sender hvert ½ sekund en impuls, der virker omtrent som akupunktur (som man også kan stimulere elektrisk). Elektroderne placeres her på en muskel i det smertende område. Når musklerne arbejder sættes kroppens egne morfinlignende stoffer, endorfiner, fri.

CEFAR laver de bedste apparater, vi er truffet på og er både i design og valg af komponenter i top-kvalitet. Især bør fremhæves apparaternes imponerende evne til en overvinde hudens modstand (ca. 1000 ohm). Det betyder, at man kan bruge forholdsvis lav styrke, hvilket gør dem mere behagelig at anvende og undgår skader på huden

Apparaterne drives af et 2 stk 1,5 volt batteri og er så små og lette at de kan bæres i en lomme. Dermed kan behandlingen foregå såvel på arbejde som i hjemmet, eller hvor man måtte befinde sig.

Der findes flere typer apparater, som kombinerer forskellige egenskaber og derfor egner sig til forskellige formål – klik på navnene for beskrivelse:

TENS til smertelindring ved fødsler
CEFAR har udviklet en særlig type TENS apparat til brug ved fødsler; CEFAR FEMINA. Her kan smertelindring øges i styrke med ét tryk, når véerne sætter ind. Fordelene frem for andre typer smertestilling er flere;

  • TENS påvirker hverken barnet eller vé-arbejdet
  • TENS virker ikke sløvende
  • Du kan starte behandlingen hjemme
  • Du kan røre dig frit rundt under stimuleringen
  • Du regulerer selv stimuleringen – du kan øge stimuleringen efterhånden som veerne tiltager og således opnå bedre smertestillende effekt
  • TENS kan bruges sammen med anden smertestillelse

Vil du vide mere om brugen af CEFAR FEMINA

Læs mere